Espais naturals

Serra de Montgrony

La Serra de Montgrony és una serra situada a cavall de les comarques del Berguedà i del Ripollès, als municipis de Castellar de n’Hug (Berguedà) i als municipis de Campelles, Gombrèn, Planoles i Toses (Ripollès), des del coll de la Creueta a 1.921,7 m, fins que acaba al riu Freser (Ripollès).


 

Forat de Sant Ou

Cova de 74 metres de profunditat amb una sala final de 13 metres de longitud i més de 3 metres d’amplada. Diu la llegenda que aquest forat servia al Comte Arnau per anar a les coves de Ribes.

Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya núm. 97. Recull el relat de Mossèn Norbert Font i Sagué que l’any 1901 va organitzar una expedició per baixar al fons del forat:

Extret del Dipòsit Digital de Documents de la UAB


 

Gorg dels Banyuls

Corrent fluvial.

Està situat a la riera de Garfull i és un dels paratges relacionats amb la llegenda del Comte Arnau. En aquesta bassa Arnau tenia dos servents, en forma de boc, que vigilaven aquell que no fes cap bona obra, fins que un dia va matar-ne un, i l’altre, com a reacció llençà el comte al gorg o “infern”. Arnau en surt cada nit, amb el seu cavall de foc. Per aquesta raó el paratge és temut pels pastors i habitants de Gombrèn.


 

Jardí botànic

És el primer jardí botànic de plantes medicinals del país. Recull unes 250 plantes, la majoria autòctones de Gombrèn. La finalitat del jardí és donar a conèixer la varietat de plantes de la zona, i per això, s’ofereixen visites guiades i diferents activitats relacionades amb el tema.

Horari: Obert de maig a setembre